Welke cateringformule is op maat van jouw feest?
02/04/2025
Laat het feest maar beginnen!
… Maar wat geef je jouw gasten te eten?
Er zijn de laatste jaren al veel trends gepasseerd die een grote invloed hebben gehad op de keuze die gemaakt word in verband met de catering van een feest of event.
Welke formule moet je dan toch kiezen en welke past het beste bij de sfeer die je wilt creëren?
Wij zetten ze allemaal voor je op een rij.
1. Walking dinner
Starten doen we met het walking dinner, een heel informele en sociale catering formule.
De gasten staan doorheen de ruimte aan statafels en hebben de vrijheid om zich te verplaatsen en zo met verschillende mensen te praten. In tegenstelling tot een diner aan tafel waarbij de gasten lang stilzitten, hebben ze nu de vrijheid om te bewegen wat een ontspannen en losse sfeer creëert.
Doordat er verschillende kleine gerechtjes voorzien worden in plaats van 3- of 4- gangen krijg je de mogelijkheid om verschillende smaken en voorkeuren te presenteren. Natuurlijk is hier wel een logische volgorde in bewaard om toch de illusie van voor-, hoofd- en nagerecht te creëren.
Dankzij de verschillende gerechtjes is er voor ieder wat wils.


2. Diner aan tafel
Bij een klassiek diner aan tafel creëer je een zeer elegante en iets formelere sfeer.
Je gasten gaan rustig aan tafel zitten en hoeven niet meer rond te wandelen met hun bord. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel. Zo kan iedereen genieten van het eten en gezelschap.
Een diner aan tafel zorgt ook voor een logische volgorde en timing van de avond.
Door deze timing kan er perfect gekeken worden wanneer er een eventuele speech kan plaatsvinden.
Je tafelindeling is hier ook heel belangrijk. Wie ga je de hele avond bij elkaar zetten en wie komt er aan de “eretafel” te zitten?
3. Buffetten en foodcorners
Een buffet of foodcorner biedt veel flexibiliteit en variatie.
Je gasten kunnen kiezen uit meerdere gerechten waardoor er altijd iets is wat ze lekker vinden. Zo ben je voorbereid op verschillende dieetwensen en allergieën zonder dat je je menu hiervoor moet aanpassen.
Ook foodcorners bieden een breed aanbod aan gerechten, culturen, smaken en bereidingswijzen.
Deze formules bieden jouw gasten de kans om meerdere keren langs het buffet te gaan en om alles eens te proeven.
Tijdens het aanschuiven kunnen gasten van verschillende tafels elkaar tegenkomen wat bijdraagt tot de gezelligheid.


4. Shared dining
De ideale conversatiestarter vind je terug in shared dining.
De combinatie van Spaanse tapas met de Bourgondische charme van België.
Verschillende gerechten worden in grotere porties en mooi gedresseerd op tafel gezet. Zo zal je verschillende gerechten kunnen doorgeven aan tafel. Omdat je alles doorgeeft zal je de gasten die bij jou aan tafel zitten ook sneller aanspreken en een gesprek starten.
Doordat er geen gerecht per persoon wordt voorzien kan je dus verschillende smaken op tafel presenteren. Zo behouden we wel voor-, hoofd- en nagerecht maar krijgen de gasten de keuze wat ze juist gaan eten.
Alles draait hier rond het samen genieten.
Allergieën en dieetwensen
De laatste jaren is er een enorme toename geweest in personen met voedselallergieën, intoleranties en dieetwensen.
Het is dan ook meer en meer de gewoonte aan het worden om verschillende dieetwensen standaard te voorzien in menu’s.
Er wordt vaak bij buffetten voor 5 tot 25% procent van de gasten een vegetarisch alternatief voorzien. Dit kunnen vege burgers, tofu, een vegetarisch stoofpotje en meer zijn.
Bij bedrijfsfeesten of families met veel verschillende culturen wordt steeds vaker geopteerd om alles halal te voorzien. Zo kan iedereen optimaal genieten zonder zich zorgen te maken over wat ze wel of niet kunnen eten.


Bob of Bobbette
Mensen zijn zich steeds meer bewust van de risico’s en de gevolgen van rijden onder invloed.
Daarom zijn de alcoholvrije opties de laatste jaren zo populair geworden.
Alcoholvrij bier of wijn wordt meer en meer besteld. De kwaliteit van deze alternatieven is ook sterk verbeterd de afgelopen jaren.
Mocktails worden steeds meer voorzien voor de Bob’s en Bobbettes om hen een feestelijk drankje aan te kunnen bieden.
Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het komt op cateringformules.
Het belangrijkste is dat je kiest voor een formule die je zelf het liefste hebt, iets waar je zelf volledig achter staat.
Het eten is en blijft een zeer belangrijke factor in een feest en hier zal dus goed over nagedacht moeten worden.
Welke optie je ook kiest, de sfeer maak je zelf met je gasten.
Ten volste genieten van een culinaire maaltijd met een lekker (alcoholvrij) drankje om de avond te starten, wat kan je nog meer wensen?